Дарина Янева. Надникване през нежността

Къща музей Дечко Узунов

18.5.2024 — 9.6.2024

Куратор
д-р Милен Алагенски
Графичен дизайнер
Георги Шаров
Преводач
Джоана Брадшоу
Коректор
Лора Султанова
Екскурзовод
Дора Зарчева

Художествена галерия – Казанлък има удоволствието да представи живописни творби на Дарина Янева в две отделни експозиции: „Споделено тайнство“ в Централна сграда и „Надникване през нежността“ в къща музей „Дечко Узунов“. Тя е родом от Казанлък и е от художниците, дълбоко свързани с родния град. Изложбите й са интимен жест отправен към публиките в Казанлък, защото с избора на място приобщава зрителите към юбилейния си празник. 

Дарина Янева прекарва детството си между града и село Асен, където е ателието на нейния дядо грънчар. От селото са обозрими панорамите към южните склонове на Стара планина, които като че ли подтикват към съзерцание, размишление, както и към съизмерване на съзнанието с монументалността на планината. Носейки тези изначални впечатления посещава Китай през 2019 г. И ако тази визита отделя хронологично (в много условен план) двете й изложби, то източното влияние може би се усеща повече в картините подредени в Централната сграда. 

В „Надникване през нежността“ се натъкваме на камерна изложба с по-малки формати, които предават интимен характер на експозицията. Те носят в себе си хармонията на момента, която е привнесена и от пастелната техника. Художничката е уловила онези незабележими моменти в които природните стихии са притихнали. Това са  пределни кадри, в които светът показват своето многообразие, част от хармоничната вселена. 

В „Споделено тайнство“ иде реч за технологията на изпълнението и дисциплината, за личната отговорност към сътворението на живописването. Забележителна е способността на Янева да „запечатва“ усещането за момента върху малки рисунки на хартия, които с педантичност прехвърля на големия къс хартия.  Форматите са големи, достигайки монументалност (въпреки съпротивлението на избраната техника). Изображенията в картината въздействат със силата на обекти, може би под влиянието на мащабите на видяното в Китай. 

Това, което отличава Дарина Янева от колегията е способността й да улови и придаде форма на усещанията ни. „Най-същественото е невидимо за очите“ казва Екзюпери, Светлината идва от Изток“ отговаря художничката в духа на дзен философията. Авторката успява да превърне живописването в практика за проникване до същината на заобикалящото ни, по този начин преобразява света около себе си. 

Дарина Янева е родена в гр. Казанлък, където завършва НУПИД „Академик Дечко Узунов“. Продължава обучението си в НХА специалност „Керамика“ в класа на проф. Венко Колев. Тя е художник с над 35 години работа в областта на керамиката, живописта и монументалните изкуства. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби. През 2002г. е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в международното специализирано издание Pastel Artist International. През 2002 г. е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти, представени в световното списание “Pastel Artist International„. Тя е един от основателите и съорганизаторите на международния фестивал “Художници, Балчик, Любов”. Янева е основател и ръководител на Академия за детско творчество “ДАЯ”.