Къща музей Дечко Узунов

Построена по скици на художника

АКАД. ДЕЧКО УЗУНОВ е роден в Казанлък на 22 февруари 1899 г. На 35 години става професор по изящно и декоративно изкуство в Художествената академия в София, а през 1945 г. е избран за ректор на учебното заведение. С творчеството си през годините се утвърждава като едно от най-значимите имена в българското изкуство, а богатото му художествено наследство е част от колекциите на множество държавни музейни институции. През 1976 г. е избран за президент на Международната асоциация за пластични изкуства AIAP към ЮНЕСКО, а две години по-късно е избран за академик на Българската академия на науките. На 26 април 1986 г. Дечко Узунов умира в ателието си в София.

Родната къща на акад. Дечко Узунов е възстановена по скици на художника от Община  Казанлък  още приживе, като е променена нейната локация. Къщата музей е открита за посещение едва през 1987 г. Изпълнявайки волята на твореца, съпругата му Олга Узунова дарява на галерията 93 негови творби, част от които са подредени като постоянна експозиция. Тя е  разположена в четирите стаи на къщата. Показани са негови живописни творби от различни творчески периоди, както и  4 творби на Дечко Узунов, подарени от племенниците на художника – Атанас и Христо Нейкови.

Къщата музей „Дечко Узунов“ разполага и с две зали за временни изложби.

Планирайте посещението си

Къща музей Дечко Узунов е само един от четирите постоянни обекта на Художествена галерия Казанлък. Те са разположени в центъра на града, на пешеходно разстояние един от друг.

Вижте всички филиали

Работно време

10:00 – 12:30 / 13:00 – 18:00
Петък – вторник

Билети

Възрастни – 6.00 лв.
Учащи – 3.00 лв.
Пенсионери – 3.00 лв.

Безплатен вход всеки последен петък от месеца.

Купи билет

Адрес

Ул. "Княз Мирски" 24
6100, Казанлък

Google Maps